• media2

List Otwarty do mediów

Szanowni Państwo,

w dn. 28.10.2016 r., w wieczornym wydaniu „Wiadomości” oraz w programie „Dziś wieczorem”, emitowanych na antenie Telewizji Polskiej, dziennikarze komentujący powszechne wybory do parlamentu w Islandii, podali nieprawdziwą informacją dotyczącą funkcjonowania Partii Piratów w poszczególnych krajach na terenie Europy. Wyemitowane materiały zakwestionowały istnienie Partii Piratów na terenie Polski, co z kolei jest niezgodne z rzeczywistym stanem rzeczy.

Polska Partia Piratów, zarejestrowana w Państwowej Komisji Wyborczej, istnieje od 2013 roku i od tego czasu aktywnie opiniuje bieżące wydarzenia, a także uczestniczy w życiu politycznym i społecznym obywateli polskich. W 2014 r. Polska Partia Piratów znalazła się na listach wyborczych do krajowych wyborów samorządowych, a także do Parlamentu Europejskiego.

„Polscy Piraci”, poprzez swoją działalność, w pełni utożsamiają się z ideą Światowego Ruchu Pirackiego, o czym świadczyć może fakt, iż w 2015 r. Polska Partia Piratów była organizatorem Zjazdu Walnego PPI (Światowa Partia Piratów). Polska Partia Piratów, czynnie uczestniczy w pracach organizacji PPEU (Europejska Partia Piratów), która z kolei skupia w swoich ramach „pirackie partie”, funkcjonujące na terenie Europy, w tym w Parlamencie Europejskim, w którym przedstawicielem PPEU jest niemiecka europosłanka, Julia Reda.

Jako przedstawiciel P3, wyrażam sprzeciw wobec marginalizowania działalności Polskiej Partii Piratów, co aktualnie ma miejsce w polskich mediach, choćby poprzez celowe pomijanie alternatywnych organizacji takich jak P3, co z kolei może świadczyć o tym, iż przy użyciu środków masowego przekazu, dochodzi do manipulacji społecznej.

Niniejszym listem, Polska Partia Piratów, wyraża protest wobec wyżej opisanych praktyk, oczekuje bezzwłocznego sprostowania błędnie przedstawionego faktycznego stanu rzeczy ze strony „Wiadomości” oraz programu „Dziś wieczorem”, a także wzywa do większej rzetelności dziennikarskiej ww. programów informacyjnych oraz polskich mediów.

Rzecznik prasowy Polskiej Partii Piratów

Michał Dydycz